Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, παρέστη ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός.

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Σφαγή των Κερδυλλίων, η οποία έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες, με την εκτέλεση αμάχων, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 250 άμαχοι, κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, εκτελέστηκαν από άνδρες της Γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για την δράση των ανταρτών στην περιοχή.

Ο κύριος Μασλαρινός παρέστη στη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων. Ακολούθως στην τέλεση  επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων που εκτελέστηκαν μαζικά από τα στρατεύματα Κατοχής και τέλος επισκέφθηκε τον τόπο εκτέλεσης τους.

«Ημέρα πένθους και μνήμης σήμερα στα Κερδύλλια. Πένθος και πολύς πόνος για αυτούς που πλήρωσαν την ναζιστική αγριότητα. Πόνος για τις γυναίκες και τα παιδιά που έμειναν πίσω. Και ημέρα μνήμης όμως, καθώς δεν πρέπει να περάσει αυτό το γεγονός στη λήθη, όπως και πολλά άλλα που συνέβησαν στην Ελλάδα. Λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να ξαναζήσει τέτοιες τραγωδίες. Αιωνία τους η μνήμη.», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βισαλτίας.

Εκτός από τον κύριο Μασλαρινό παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι βουλευτές της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, η Γερμανίδα Πρόξενος, ο πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Νέων Κερδυλλίων, Γεώργιος Γκάλιος και ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Κορμίστας, Χαράλαμπος Μπουραζάνης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας, Απόστολος Ντόλκος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι σημαιοφόροι και οι Διευθυντές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαυροθάλασσας και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *