Με την λαμπρότητα και τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη του Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Εμμανουήλ Παππά, τελέστηκαν οι εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από το θάνατο του  Εμμανουήλ Παπά ήρωα του 1821.


«Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις

Μετην λαμπρότητα και τις τιμές που αρμόζει τελέστηκαν οι εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από το θάνατο του  ήρωα Εμμανουήλ Παπά, Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Εμμανουήλ Παππά. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος .

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , μνημόσυνο, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση, δεξίωση 

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και  μνημόσυνο στην μνήμη του Ήρωα Εμμανουήλ, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγου Σωτήρη Κωστάκογλου, βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, δημάρχων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε ομιλία από τον φοιτητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κάτος γέννημα – θρέμμα του Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Αρχιστρατήγου αλλά και στην έννοια της ελευθερίας όπως την υπερασπίστηκαν τότε και όπως σήμερα τίθεται και πάλι ως δικαίωμα και επιλογή.

Στην συνέχεια στο Ηρώο του χωριού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Παπά και κατάθεση στεφάνων. Στέφανα  κατέθεσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής Σερρών κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σωτήρης Κωστάκογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της  ΠΕΔ Κεντρικής  Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά κ. Δημήτρης Νότας, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγελος Τσιώτας, από τις Πυροσβεστικών  Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ο αντιπύραρχος κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Εμμανουήλ Παππά κ. Γιώργος Πάνος, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνταντίνος Μπούμπας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Μ-Θ κ. Χαρίλαος Λώτης, ο εκπρόσωπος του δήμου Σερρών αντιδήμαρχος Κώστας Δινάκης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων του τόπου. Μετά τις καταθέσεις στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και από την χορωδία της τοπικής κοινότητας ο Ύμνος του Εμμανουήλ Παπά.

Ακολούθησε παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, σχολικών και στρατιωτικών τμημάτων υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Τέλος παρατέθηκε δεξίωση των αρχών και των δημοτών στην ισόγεια αίθουσα του ΚΑΠΗ της Τοπικής Κοινότητας  Εμμανουήλ Παππά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος : «Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον»                                                                                

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος  δήλωσε: «Μεγάλη μου τιμή και χαρά βέβαια διότι έρχομαι σε γνώριμους τόπους, να παρευρισκόμαστε εδώ, στη Δοβίστα, τη γενέτειρα του Εμμανουήλ Παππά, που αργότερα πήρε και το όνομά του. Ο Εμμανουήλ Παπάς, ξέρουμε όλοι, ήταν ηγετική μορφή της Επανάστασης στη Μακεδονία. Στην ουσία, αυτός έκανε την Επανάσταση στη Μακεδονία σε μία περιοχή όπου εκ των πραγμάτων λόγω της εγγύτητας προς την έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε, οι πιθανότητες να πετύχει και να έχει ευνοϊκή εξέλιξη ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Πήρε όμως την απόφαση, αφιέρωσε τη ζωή του, διέθεσε την περιουσία του, πολέμησε, υπέστη το βαρύτατο προσωπικό κόστος να δει την οικογένειά του να διώκεται και να βασανίζεται εξαιτίας της δραστηριότητας του κι όλα αυτά διότι αφιερώθηκε στον Εθνικό Αγώνα. Το παράδειγμά του δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον. Οι μεγάλοι Ήρωες, οι αληθινοί Ήρωες είναι αυτοί που δίνουν αγώνες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας κόντρα στις πιθανότητες και με αντίξοες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς τέτοιους για να εμπνέουν κι εμάς, να παλεύουμε σήμερα στις δύσκολες και επικίνδυνες προκλήσεις της νέας εποχής. Επειδή όμως έχουμε αυτούς να θυμόμαστε γι’ αυτό παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε, προχωράμε και θα τα καταφέρουμε. Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι εκνευρίζονται τόσο εμείς δυναμώνουμε. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα δυναμώσουμε κι άλλο».

Τίμησαν τις εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ Νίκος  Παναγιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας  Αχ. Καραμανλής, οι Βουλευτές Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, κ. Τάσος  Χατζηβασιλείου, κ. Λευτέρης Αβραμάκης και κ. Κώστας Μπούμπας, ο Διοικητής του Γ’ Σ.Σ. / NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Σωτήρης Κωστάκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παπάς κ. Δημήτρης Νότας, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός και Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, ο αντιδήμαρχος Σερρών κ. Κωνσταντίνος Δινάκης, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Πανοράματος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. αντιπροσωπείες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, τμήματα σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων, με τις γαλανόλευκες σημαίες, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους και πλήθος κόσμου.

Αγώνας δρόμου                                                                   

Στην μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Παπά πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου αντοχής 17 χιλιομέτρων,  με αφετηρία  την πλατεία Ελευθερίας των Σερρών  και τερματισμό την πλατεία του Εμμανουήλ Παππά, με τη συμμετοχή πολλών μικτών και μεγάλων αθλητών.

ΠΗΓΗ: simerini.gr , Δήμητρα Μετόκη 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *